Wat doet stress met je?

Wat doet stress met je?

VAN STRESS NAAR UITPUTTING

"Stress kun je zien als een reactie van het brein om jou te vertellen dat er gevaar is."

Ik leg vaak aan mijn cliënten uit dat het hierbij niet uitmaakt of het gevaar reëel is of niet. Je brein zal altijd jou willen beschermen!

Wanneer een situatie als stressvol, bedreigend of uitdagend wordt geïnterpreteerd door het brein, worden in ons lichaam allerlei stresshormonen vrijgelaten (zoals adrenaline en cortisol)
die ons energie geven om met de stressvolle situatie om te gaan. Ik leg hierbij ook vaak uit dat dit mechanisme wel een handige functie heeft, want bij gevaar hebben we wel wat energie nodig om keihard weg te kunnen rennen (of te vechten).

Stress kan problematisch worden wanneer onze draaglast (de hoeveelheid stress) groter wordt dan onze draagkracht. Dit zijn de beschikbare middelen om met stressvolle situaties om te gaan en/of ervan te herstellen.

Stress zet ons dus aan tot actie. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt zorgt het stresssysteem ervoor dat je snel buiten staat. Dit is een situatie waarbij stress dus erg functioneel is, want het zorgt ervoor dat je snel kunt handelen.

Na een stressvolle situatie hebben wij als mensen wat herstel(tijd) ervan nodig. Je kunt het ook zien als een moment om bij te komen. Echter, als je ook te weinig herstel(tijd) hebt tijdens een hectische periode, kan het brein misschien denken dat er nog steeds gevaar is! Dit betekent dat het lichaam maar ‘aan’ blijft staan, om zich voor te bereiden om te vluchten of te vechten.

WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN LANGDURIGe STRESS?

" Stress(klachten) hebben niet alleen een negatief impact op mensen zelf, maar kan ook véél impact hebben op teams en op organisaties."

Als wij langdurig stress ervaren en daar onvoldoende van herstellen, kunnen er stukje bij beetje vervelende stressklachten gaan ontstaan. Je kunt hierbij denken aan lichamelijke klachten, je emotioneler voelen, minder lekker in je vel zitten, je anders gaan gedragen en minder goed kunnen concentreren en presteren.

Wat zijn gevolgen van stress?

Voorbeeldklachten die mensen vertonen bij overspanning zijn: vermoeidheid, verstoorde/onrustige slaap, prikkelbaarheid, piekeren, labiliteit, niet tegen drukte/lawaai kunnen, een gejaagd gevoel, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Ook het gevoel dat je de controle verliest, vele problemen niet meer kunt hanteren, je machteloos voelt en geen grip meer hebt op je situatie, kunnen optreden bij overspanning. Het sociaal en/of beroepsmatig functioneren wordt beperkt door overspanning, waarbij het niet meer lukt om dagelijkse bezigheden zo goed als voorheen te volbrengen.
Stress & individu
Gevolgen
Voorbeelden van gevolgen van stress op teams: conflicten, slechte sfeer, vervreemding, extra werkdruk door de afwezigheid van collega’s, personeelstekort.
Stress & teams
Gevolgen
Voorbeelden van gevolgen van stress op organisaties: hoog ziekteverzuim, hoog verloop, meer fouten en groter kans op ongevallen, verlies van continuïteit, minder goed presteren, verlaagde productiviteit, stakingen, aantasting van het imago van de organisatie.
Stress & organisatie
Gevolgen

Wat heb jij nu nodig?

Oplossingsgerichte coachingsessies of een workshop voor het hele team?

Neem dan contact met mij op vanaf mei 2023 voor het inplannen van je eerste afspraak.